Emergo, ergotherapie voor volwassenen en ouderen
in Lansingerland.

Emergo, ergotherapie voor volwassenen en ouderen
in Lansingerland.

Over Emergo

Ergotherapiepraktijk Emergo is op 1 september 2016 gestart door Jochen en Nirja, beiden ervaren en enthousiaste ergotherapeuten.
Emergo is werkzaam in Lansingerland (Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk) en Pijnacker.
De naam van onze praktijk is afgeleid van het Latijnse Luctor et Emergo, wat ‘Ik worstel en kom boven’ betekent. Deze spreuk verwoordt heel mooi het werk van de ergotherapeut: Een cliënt ‘worstelt’ met zijn beperking, klachten of problemen en de ergotherapeut kan helpen om er weer bovenop te komen. Daarnaast bevat het woord ‘Emergo’ natuurlijk het woord ‘ergo’ wat de afkorting is van ergotherapie.

Wat doet een ergotherapeut?

Mensen met lichamelijke beperkingen of cognitieve klachten (na bv een beroerte of Covid) kunnen in hun dagelijkse leven allerlei praktische problemen ondervinden. Een ergotherapeut richt zich niet op de ziekte of aandoening maar op de praktische gevolgen daarvan bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten.
Wij helpen u met het vinden van oplossingen voor die praktische problemen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om problemen bij de zelfverzorging, het uitvoeren van huishoudelijk werk zoals boodschappen doen of koken, zelfstandig verplaatsen (binnen of buitenshuis), het opzoeken van de sociale contacten, hobby’s of werk.

De therapeuten

Jochen Bilderbeek

Ik ben 20 jaar ergotherapeut en realiseer me dagelijks wat een mooi beroep ik heb.
Ik ontmoet veel bijzondere mensen, met bijzondere levens en ik mag ze helpen die levens wat leuker, gemakkelijker of aangenamer te maken!
Ik heb in de loop der jaren op veel verschillende plekken gewerkt om zo heel breed ervaring op te doen. Voornamelijk in de ouderenzorg, want daar ligt mijn hart. 
Nu met mijn eigen praktijk kan ik me volledig focussen op het werk in de 1e lijn, want daar kan ik het meest voor mijn cliënten betekenen. Graag tot ziens!

Katinka Pauw

Per 1 januari 2023 is Katinka niet meer werkzaam bij ons.

Job Heijnens

Sinds september 2022 versterk ik het team van Emergo. Ik werk sinds 2014 als ergotherapeut en heb me door de jaren gespecialiseerd in de doelgroep niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hand- en polsproblemen (ik ben opgeleid tot handtherapeut).
Belemmeringen door hersenletsel of hand-/polsproblemen uiten zich vaak thuis, op het werk of tijdens hobby en sport.
Het samen puzzelen en zoeken naar oplossingen om weer zelfredzaam te zijn is hetgene wat mij voldoening geeft in dit vak!

Werkwijze

Aanmelden

U kunt via Directe Toegang Ergotherapie (DTE) meestal zonder verwijzing (niet bij CZ verzekerden) een afspraak maken via mail of telefoon. In het geval van een complexe medische situatie is een verwijzing van de huisarts of specialist wenselijk.

Kennismaking 

Tijdens de eerste afspraak met één van ons, willen we graag de tijd nemen om uw verhaal helder te krijgen en u te leren kennen. Samen met de ergotherapeut brengt u in kaart welke dagelijkse activiteiten goed gaan en bij welke handelingen u moeilijkheden ervaart. Dit gebeurt vaak door middel van een gesprek of vragenlijst en een observatie van zo’n genoemde activiteit. We kunnen dan goed nagaan waardoor iets niet meer lukt.

Doelen en behandeling

Als uw hulpvraag helder is bespreekt u samen met de ergotherapeut waar u de komende tijd aandacht aan wil besteden. Wat is voor u belangrijk om te bereiken?
Wij komen in de behandelingen die volgen bij voorkeur bij u thuis. We besteden bijvoorbeeld aandacht aan: het aanpassen van de omgeving; het adviseren van hulpmiddelen; het oefenen van andere manieren om een taak voor elkaar te krijgen of het instrueren/begeleiden van uw partner/mantelzorger.

Evaluatie en afronding

Na een aantal afspraken evalueert de ergotherapeut met u hoe het proces verloopt en welke doelen er nog openstaan. Indien de doelen bereikt zijn wordt de ergotherapie afgerond. Het kan ook zijn dat sommige doelen toch niet haalbaar blijken, dat u het hoogst haalbare hebt bereikt en dat de ergotherapeut u niet verder kan helpen.
Uw huisarts wordt op de hoogte gesteld van het verloop van de ergotherapie behandeling.

Ervaringen

This page is having a slideshow that uses Javascript. Your browser either doesn't support Javascript or you have it turned off. To see this page as it is meant to appear please use a Javascript enabled browser.

“Onze ervaring is zeer positief. Inmiddels was het voor ons 5 jaar geleden dat er een ergotherapeut  meegekeken had. Door overbelasting van de niet aangedane kant hebben we in overleg met de huisarts Jochen ingeschakeld. Deze heeft aan de hand van de handelingen door de dag heen, gekeken, samen met ons, waar de knelpunten zaten. Zo kwamen we op zeker 10 punten die nog konden verbeteren. Het meekijken en ook meedenken over de uitvoering van de verbeterpunten door de ergotherapeut heeft ons erg geholpen om dit ook te realiseren. We raden het iedereen aan om na een aantal jaren na een CVA opnieuw een ergotherapeut in te schakelen. Het heeft ervoor gezorgd dat simpele dingen makkelijker gaan en dat zorgt ervoor dat er weer energie kan gaan naar de blijde dingen in het leven.”

- Familie Jansen, Berkel en Rodenrijs

“Er is door Jochen heel goed gereageerd op mijn vragen waardoor problemen i.v.m. mijn mobiliteit aangepakt konden worden.”

- Mw van Vliet, Bergschenhoek

De hulp die ik van Jochen inriep is me goed bevallen. Jochen is een deskundige en hij geeft praktische tips, maar bovenal doet Jochen dit op een prettige en leerzame manier. Jochen, ik wil jou bedanken voor jouw hulp en ik zal jou zeker aanbevelen bij mensen die ergonomische problemen ondervinden.
- Ellen, Rotterdam
Jochen van Emergo heeft mij prima geadviseerd m.b.t. hulpmiddelen en zag er op toe dat ze werkelijk kwamen. Verstrekkingen verlopen veel stroever dan vroeger, maar dankzij Jochen kwam het steeds in orde. "
- Mw. Foppen, Bergschenhoek

“Ik ben buitengewoon tevreden over de zorg die Nirja geboden heeft. Ze ziet alle obstakels en neemt alle tijd. Ik raad haar nu echt bij iedereen aan die ik spreek, ook de WMO van de gemeente Pijnacker heb ik geadviseerd om haar in de arm te nemen! De samenwerking met ook mijn kinderen was heel fijn.”

- Judith Leeuwenburgh, Pijnacker

“Met Nirja is het prima oefenen doordat zij erg betrokken is bij de patiënt en volledig meedenkt aan het bieden van mogelijke verbeteringen in de beperking. Daarnaast is zij een hartelijk en open persoon. Echt een lieverd.”

- Henny en Henk Verhaar, Berkel en Rodenrijs

"Ik kreeg praktische adviezen waar ik zelf niet opgekomen zou zijn. Er bleken hulpmiddelen te bestaan die het omgaan met handicaps vergemakkelijken."
- Dhr M., Pijnacker

“Wat heeft Nirja betekent voor ons: Ze is goud voor ons geweest, want ze heeft met zeer veel inzet de ergotherapie gedaan, met als resultaat dat Jan stukken vooruit ging. Meer dan verwacht zelfs. Bovendien heeft ze zich niet alleen voor de patiënt ingezet, maar ook de persoonlijke begeleiding van mij als partner was uitstekend. Nirja is zeer aan te raden om de ergo van te krijgen: ze is lief, maar ook vastberaden: ze is een gouden meid!”

- Toos en Jan

“Nirja heeft me geweldig geholpen bij het leren rijden op mijn scootmobiel.”

- Mw. Oosterman, Berkel en Rodenrijs

Vergoeding

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden meer in de aanvullende verzekering (kijk hier voor een overzicht).
Emergo heeft voor 2023 contracten met alle zorgverzekeraars, uitgezonderd Caresq. 
Emergo regelt de administratieve afwikkeling direct met de zorgverzekeraars waarmee we een contract hebben.

Let op: Omdat ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering is het verplichte eigen risico van toepassing!

Directe toegang ergotherapie (DTE)
Iedereen kan rechtstreeks een afspraak maken met de ergotherapeut. Een verwijsbrief van de huisarts of specialist is niet meer nodig. Eerst met de huisarts of specialist overleggen en om een verwijsbrief vragen mag natuurlijk altijd.
Annuleert u een afspraak binnen 24 uur dan zijn wij genoodzaakt om de kosten in rekening te brengen. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en zal u zelf moeten bekostigen.

Kwaliteit

 


De ergotherapeuten die werkzaam zijn in de praktijk zijn aangesloten bij Ergotherapie Nederland, de beroepsvereniging voor ergotherapeuten en geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.  Dit betekent dat we ons steeds bijscholen om onze registratie te mogen behouden. Hierdoor weet u als client dat de praktijk aan alle richtlijnen en kwaliteitseisen voldoet die door de beroepsvereniging en de zorgverzekeraars gesteld worden.

Contact

LET OP:
Er is momenteel een wachtlijst van 2-4 weken (voor Covid patiënten kan deze langer zijn). We nemen daarom ook alleen nog cliënten aan uit Lansingerland.

Wilt u zich aanmelden als cliënt of heeft u een vraag aan de ergotherapeuten van Emergo?

Kijk in onderstaand overzicht of u met uw hulpvraag bij onze praktijk terecht kunt.
Staat uw hulpvraag ertussen, vul dan onderstaand contactformulier in.
Hulpvragen

Voor onderstaande vragen kunt u NIET bij ons terecht:

 • Edomah

Voor bijna alle andere hulpvragen kunt u WEL bij ons terecht, u kunt onder andere denken aan:

 • Vergroten van tevredenheid van het uitvoeren van alledaagse handelingen
 • Energiemangement (bv bij Post-Covid of bij andere oorzaken van aanhoudende vermoeidheid).
 • Handtherapie (waaronder spalken) bij bv reumatische aandoeningen of handletsel.
 • Advies en begeleiding bij cognitieve problemen (dementie, NAH)
 • Begeleiding voor mensen met de ziekte van Parkinson (ParkinsonNet)
 • Ondersteuning van mantelzorgers
 • Woningaanpassingen
 • Scootmobiel les
 • WMO aanvragen
 • Hulp bij zelfstandig aan- en uittrekken van steunkousen

Heeft u andere vragen die hier niet vermeld staan neem dan contact met ons op om uw vraag te bespreken.

U kunt ons ook bellen, maar als we in gesprek zijn met een cliënt kunnen we de telefoon niet aannemen. Als wij u mogen terugbellen is dat daarom vaak handiger. Spreek daarvoor uw naam,  telefoonnummer en waarvoor u belt in op onze voicemail en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Verwijzers

Wij ontvangen bij voorkeur verwijzingen via Zorgdomein. Via onderstaand verwijsformulier of Zorgmail kan ook:
ergotherapiepraktijkemergo@zorgmail.nl 
Klachten?
Het kan voorkomen dat u niet tevreden bent over uw ergotherapeut. We horen dan graag van u, om samen tot een oplossing te komen. Indien we er niet samen uitkomen, of u vindt het lastig om met ons uw klacht te bespreken, kijkt u dan hier voor meer informatie.
Gezondheidscentrum Klapwijk
Klapwijkse Zoom 99
2652 CG Berkel en Rodenrijs

Behandeling alleen op afspraak.
Volwassenen worden meestal aan huis behandeld.

06 – 810 910 84 (Jochen)
06 – 211 828 18 (Katinka)
06 – 839 72 889 (Job)