Over Emergo
Ergotherapiepraktijk Emergo is op 1 september 2016 gestart door Jochen en Nirja, beiden ervaren en enthousiaste ergotherapeuten. In 8 jaar tijd is de praktijk snel gegroeid en zijn er nu 4 ergotherapeuten werkzaam.
Emergo is uitsluitend werkzaam in Lansingerland (Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk) en Pijnacker.
De naam van onze praktijk is afgeleid van het Latijnse Luctor et Emergo, wat ‘Ik worstel en kom boven’ betekent. Deze spreuk verwoordt heel mooi het werk van de ergotherapeut: Een cliënt ‘worstelt’ met zijn beperking, klachten of problemen en de ergotherapeut kan helpen om er weer bovenop te komen. Daarnaast bevat het woord ‘Emergo’ natuurlijk het woord ‘ergo’ wat de afkorting is van ergotherapie.
Wat doet een kinderergotherapeut?
Kinderen ontwikkelen zich dagelijks op het gebied van (fijne) motoriek, sociaal-emotionele vaardigheden en het toepassen van nieuwe kennis. Waar het ene kind snel in staat is om te praten, is de ander wellicht motorisch veel sterker. Eenmaal op school komt er soms uit dat uw kind achterloopt in bepaalde vaardigheden en zich hierdoor onzeker kan voelen of niet mee kan komen.
Vanuit de kinderergotherapie is het de opzet om kinderen de mogelijkheid te geven om vaardiger en vooral zelfverzekerder te worden. Om dit te bereiken behandelen we het kind op onze praktijklocatie of op de locatie waar de activiteit normaal plaatsvindt en coachen we de omgeving (ouders, leerkrachten, sportinstructeur enz) zodat zij mee kunnen gaan in dit proces en de therapie ondersteunen.
De kinderergotherapeuten
Nirja
Mijn wens om kinderen zelfredzamer en zelfverzekerder te laten worden bestaat al heel lang. Nadat ik jarenlang mezelf bij de scouting heb kunnen ontwikkelen, heb ik tevens 8 jaar lang leiding gegeven aan padvindsters. Meiden in de leeftijd van 10 tot 15 jaar helpen vaardigheden te ontwikkelen zoals samen koken, een tent opzetten, een route bepalen en vooral nieuwe dingen te laten ontdekken, was een prachtige ervaring.
Tijdens mijn studie tot ergotherapeut heb ik dan ook bewust voor de richting van kinderergotherapie gekozen en heb ik met veel plezier kinderen behandeld. Na de studie rolde ik uiteindelijk echter de volwassenen revalidatie in en in die tijd heb ik me gespecialiseerd in cognitieve problematiek na hersenbeschadiging. Na ruim 8 jaar vond ik het de hoogste tijd om de stap terug te maken en weer kinderen te gaan behandelen. En dat is gelukt!
Per 1 maart 2017 behandel ik kinderen op de praktijk, aan huis of op school.
Fleur
Nadat Fleur in juni 2023 haar laatste stage succesvol heeft afgerond bij ons is ze aansluitend voor ons komen werken.
Vanuit mijn vorige opleiding Sport en Bewegen heb ik mijn passie voor het werken met kinderen ontdekt. Zo gaf ik peuter- en kleuter gym, was ik sport en spel begeleider op verschillende basisscholen en begeleidde ik als bijbaantje wekelijks kinderfeestjes. Toen ik vervolgens aan de opleiding ergotherapie begon, was het voor mij dan ook snel duidelijk dat ik mij verder wilde gaan focussen op de doelgroep kind en jeugd. Waar ik enthousiast van word is de grote fantasiewereld van een kind, hun enthousiasme en motivatie. Het motiveert mij als ik iets voor een kind kan betekenen en ik het kind zie groeien, juist ook in de kleine stapjes!
Na een super leuke en leerzame eindstage bij Emergo mag ik als kers op de taart blijven werken. Deze kans pak ik natuurlijk met beide handen aan!
Kwaliteit
De ergotherapeuten die werkzaam zijn in de praktijk zijn lid van Ergotherapie Nederland en staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Hierdoor weet je als ouder dat de praktijk aan alle richtlijnen en kwaliteitseisen voldoet die door de beroepsvereniging en de zorgverzekeraars gesteld worden.
Ook betekent het dat we ons steeds bijscholen om onze registratie te mogen behouden. Op die manier blijven we goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en hanteren we de meeste recente behandelstrategieën.
De kinderergotherapeut is geschoold in de volgende behandelstrategieën:
-
CO-OP: Canadese behandelmethode waarbij het kind en zijn handelen centraal staat. Het kind leert zelf door middel van oplossingsstrategieën zijn motorische onhandigheid bij te stellen.
-
Sensorische Informatieverwerkings Therapie: Behandelmethode gericht op de verwerking van zintuiglijke prikkels.
-
Schrijven met een Smile: Schrijfmethode gebaseerd op de Amerikaanse Handwriting without Tears.
-
KOEK: Korte Observatie Ergotherapie en Kleuters
-
COPM: Gestructureerd interview waarbij de zelfredzaamheid van kinderen in het dagelijks leven gemeten wordt.
-
PRPP: gestandaardiseerd instrument om problemen in de informatieverwerking in kaart te brengen.
-
MacMasters Handwriting Assessment Protocol: Instrument om schrijfvaardigheden in kaart te brengen.
-
WRITIC: Meetinstrument dat vaststelt of kleuters van vijf en zes jaar startklaar zijn om te leren schrijven in groep drie.
Mogelijke hulpvragen
Kinderergotherapie richt zich op de praktische handelingen die gedurende de dag voorkomen, maar waar uw kind mogelijk moeite mee ervaart. Zowel u als uw kind vinden het fijn als deze vaardigheid beter ontwikkeld wordt.
U kunt dan denken aan:
Motorisch
-
Niet helemaal in staat om zich zelfstandig aan en uit te kleden vanwege de knoopjes die dicht moeten of veters die gestrikt moeten worden.
-
Geen plezier hebben in schoolse vaardigheden zoals knippen, kleuren of knutselen omdat hierin vaardigheid mist bij de samenwerking tussen 2 handen of de zithouding niet ontspannen is.
-
Niet zelfstandig broodsmeren en bestek hanteren.
-
Moeite hebben met schrijven vanwege een onderontwikkelde pengreep, onvoldoende goed lettervormen of letterverbindingen maken of een niet passend schrijftempo hebben.
-
Moeite hebben met fietsen of klimmen.
Cognitief/planmatig
-
Onvoldoende een plan kunnen vormen wat er nodig is voor een werkje en hoe je het aan kunt pakken.
-
Vooraf al denken dat je iets niet kunt en het daarom ook niet willen proberen.
-
Een activiteit pas willen doen als je zeker weet dat het gaat lukken, niet willen dat iets mislukt.
-
Er moeite mee hebben om van activiteit te moeten veranderen, moeite hebben met veranderingen in het algemeen.
Sensorisch
-
Altijd willen bewegen, ook in de klas, waardoor uw kind de werkjes niet binnen de tijd afkrijgt.
-
Moeite hebben met het verwerken van alle prikkels die via oren, ogen, reuk, smaak, tast en evenwicht binnenkomen, waardoor uw kind zijn alertheid of gedrag onvoldoende kan bijsturen (en mogelijk woede uitbarstingen kan hebben).
-
Ongecoördineerd bewegen waardoor uw kind vaak valt of iets omstoot.
-
Angst hebben voor bewegen, zoals koppeltje duikelen of schommelen.
-
Snel afgeleid zijn en moeite hebben langere tijd te concentreren op een taakje in de klas of thuis.
-
Zo afwezig/dromerig zijn dat uw kind zich na 10 minuten nog niet aangekleed heeft.
Gedrag
Bovenstaande zaken kunnen ervoor zorgen dat uw kind snel boos of gefrustreerd is, dat het bepaalde taakjes gaat vermijden. Of dat zich er angst ontwikkelt, afwezig is in de les, onzeker wordt of moeite heeft in het contact met leeftijdsgenootjes. Soms wordt dit gedrag eerst opgemerkt om er dan pas later achter te komen dat een kind op een bepaald gebied moeite ervaart.
Daarnaast kan het zo zijn dat uw kind al bekend is met een bepaalde diagnose en dat u (of de leerkracht) handvatten zoekt hoe uw kind zo zelfredzaam mogelijk kan zijn. Voor deze adviezen en begeleiding kunt u ook contact opnemen. U kunt hierbij denken aan de volgende diagnoses: AD(H)D, Autisme Spectrum Stoornis, DCD, problemen bij Sensorische Informatieverwerking, cognitieve en/of motorische leerproblematiek.
Ervaringen
Werkwijze
Aanmelding
U kunt via Directe Toegang Ergotherapie zonder verwijzing een afspraak maken via mail of telefoon (behalve bij CZ verzekerden). Ons advies is echter wel om eerst via de huisarts of specialist een verwijzing voor ergotherapie te halen zodat uw arts op de hoogte is van de zorg rondom uw kind. Daarnaast verzoeken wij u om bij de eerste afspraak de legitimatie van uw kind mee te nemen.
Indien uw kind nog andere therapie ontvangt, gaat de ergotherapeut graag een samenwerking met deze behandelaren aan.
Kennismaking
Tijdens de observatiefase, bestaande uit 2 consulten, neemt de ergotherapeut de tijd om de hulpvragen helder te krijgen. Soms ervaart u of uw kind dat sommige activiteiten moeite kosten, soms adviseert school u om naar de ergotherapeut te gaan.
De ergotherapeut maakt onder andere gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten en/of observaties om goed na te gaan waardoor iets (nog) niet lukt.
Behandeling
Aan de hand van de observatiefase worden er met u en uw kind specifieke doelen opgesteld voor een bepaalde tijdstermijn. Er wordt bepaald wat er op de praktijklocatie geoefend kan worden en welke training en/of begeleiding thuis of op school een aanvulling kan zijn. Meestal is er wekelijks een consult van de ergotherapie op hetzelfde tijdstip.
Om verbetering te kunnen verwachten is het belangrijk dat er thuis ook geoefend kan worden. Daarom wordt verwacht dat er altijd een betrokkene aanwezig is bij de therapie.
Evaluatie
Halverwege de gestelde tijdstermijn evalueert de ergotherapeut met u en uw kind hoe het proces verloopt en welke doelen er nog openstaan of welke aangepast moeten worden.
Aan het einde van de behandeling wordt de huisarts/verwijzer op de hoogte gesteld van het verloop van de ergotherapie behandeling.
Kosten en vergoeding
Ons tarief voor ergotherapie in 2024 is €23,50,- per kwartier.
Wanneer er behandeld wordt aan huis of op school geldt er een toeslag van €34,50 per behandeling.
Omdat ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen kunnen per kalenderjaar de eerste 10 uur van het behandeltraject worden vergoed. Sommige zorgverzekeraars vergoeden extra uren in de aanvullende verzekering (klik hier voor een overzicht).
Bij kinderen is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Emergo heeft in 2024 contracten met alle zorgverzekeraars., uitgezonderd Caresq (EUCare en Aevitae). De behandeluren die worden vergoed kan Emergo daarom direct bij de zorgverzekeraar declareren. Voor de behandeluren die niet worden vergoed ontvangt u maandelijks een factuur.
Kan een afspraak onverwacht niet doorgaan? Laat dit dan 24 uur van tevoren weten.
Zegt u een afspraak later af dan brengen we de kosten van de geplande behandeling in rekening.
Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Nieuws
Contact
Aanmelden is per 1/10/2024 weer mogelijk!
Aanmelding kind
U kunt ons ook bellen, maar als we met een behandeling bezig zijn, kunnen we de telefoon niet aannemen. Als we u mogen terugbellen is dat vaak handiger. Spreek daarvoor uw naam en telefoonnummer in op de voicemail en we bellen u terug zodra we daartoe in de gelegenheid zijn.
Verwijzers
Aanmelden / verwijzen is weer mogelijk via Zorgdomein!
LET OP: Wij behandelen alleen kinderen die woonachtig zijn in Lansingerland of Pijnacker.
Complimenten of klachten?
Het kan gebeuren dat je ontevreden bent over bepaalde zaken of een klacht heeft over ons. Maak de klacht in eerste instantie kenbaar aan ons, zodat wij samen met je naar een oplossing kunnen zoeken.
Als je het moeilijk vindt één van ons rechtstreeks te benaderen of wij komen er samen niet uit, dan kan je contact opnemen met het Adviespunt Zorgbelang Nederland.
Adviespunt Zorgbelang Nederland
Het Adviespunt Zorgbelang Nederland is een onafhankelijke organisatie, die jou onder andere informatie kan geven over jouw rechten als cliënt en kan helpen met de voorbereiding van een gesprek met de betreffende ergotherapeut. www.zorgbelang-nederland.nl
Komen wij er samen niet uit, dan kunt je jouw klacht voorleggen aan het Klachtenloket Paramedici, waarbij wij zijn aangesloten.
Klachtenloket Paramedici
Ben je na schriftelijk contact en/of een gesprek met de behandelend ergotherapeut niet gekomen tot een oplossing van jouw klacht of is er een goede reden waarom je het eerste gesprek wilt vermijden, dan kan je jouw klacht melden bij het Klachtenloket Paramedici.
Dit kan via de website www.klachtenloketparamedici.nl middels het online klachtenformulier, telefonisch (030 31 00 929, op werkdagen tussen 9:00 en 12:30 uur) of via mail, info@klachtenloketparamedici.nl. Een onafhankelijke klachtenfunctionaris neemt dan contact met je op. Zie voor uitgebreidere informatie www.klachtenloketparamedici.nl/klacht
Gezondheidscentrum Klapwijk
Klapwijkse Zoom 99
2652 CG Berkel en Rodenrijs
Behandeling alleen op afspraak